7 Mart 2019 Perşembe

DÜŞÜNCE VE GÖRÜŞ PENCEREMDEN SESLENİŞLER-40 : İKONİK UCUBE MİMARİ ÖRNEĞİ


İKONİK UCUBE MİMARİ ÖRNEĞİ
Prof. Dr. Mehmet Çubuk 



Gazetelere yansıyan aşağıdaki bir binanın resimleri, zihinleri altüst edecek bir doküman. 
Bir dünya kenti olarak görülen İstanbul metropolünün orta yerinde bir büyük ilçede bulunuyor. İçinde yaşanıyor.





Bu büyük ilçede Belediye örgütlenmesinde İmar ve Şehircilik birimleri varken, bir arsada yapılacak binanın projesinin mimar tarafından hazırlanıp, bu birimler tarafından onaylanması gerekirken, onanan projenin uygulamasında önce yapı ruhsatı, temel üstü ruhsatı ve en sonunda iskân ruhsatı alınması gerekirken,2000’li yıllardan itibaren yapı denetim sistemi varken, üstündeki katlar sonradan eklenmiş ve üstelik DASK(doğal Afet Sigortaları Kurumu) Zorunlu Deprem sigortası (nasıl) yapılabilmiş olan bu İKONİK UCUBE MİMARİ ESER nasıl gerçeklenmiş, fark edilmemiştir. 



Anlaşılması çok zor bir durum. Şehircilik, mimarlık, mühendislik eğitimi veren fakültelerde ibret olarak gösterilecek bir yapı maskarası bu bina insana (hele meslekten olanlara)büyük acı veriyor doğrusu.

Mevcut, yapı inşa etme kurallarını yönlendiren İMAR KANUNU ile ancak İMARCILIK OYUNU oynanacağını, gerçek anlamda şehircilik yapılamayacağını artık anlamamız ve bir an önce şehircilik kuralları ve imar kurallarını belirleyecek bir ŞEHİRCİLİK ÇERÇEVE YASASI yapılmasının zamanı gelmedi mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder